17 kwietnia 2014

Kurczaczki - babeczki wielkanocne

babeczki na wielkanoc
Kurczaczki - babeczki wielkanocne
 Jak Wam się podobają takie kurczaki – pisklaki? Mnie zauroczyły więc koniecznie musiałam je zrobić. Pięknie będą zdobić wielkanocny stół i niewątpliwie zaskoczą rodzinę.  Babeczki upiekłam kokosowe z dodatkiem mleka kokosowego, obłożyłam je waniliowym, śnieżnobiałym kremem i ozdobiłam zrumienionymi wiórkami kokosowymi - wyszły  z tego całkiem smaczne ptaszki :)
Składniki na 10 babeczek:
  • 110 g masła
  • 80  g cukru pudru
  • 185 g mąki orkiszowej typ 700
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 110  ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu
Mąkę, proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać wiórki kokosowe - wymieszać.
Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z solą mikserem na puszystą  masę. Dodać cukier puder – utrzeć na białą masę. Kolejno dodawać jajka, miksując do połączenia się składników. Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko kokosowe, rum, wszystko razem wymieszać łyżką.

Formę na muffiny wyłożyć 10 papilotkami. Ciasto rozdzielić i wyrównać.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem maślany:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 175 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • czerwone żelki jako grzebienie i nóżki
  • ziarna pieprzu na oczy
  • migdały na dzióbki
Wiórki kokosowe zrumienić na suchej patelni – ostudzić.

W garnku przygotować wodę, zagotować. Do miski włożyć białka i chwile ubijać z solą. Dodać cukier i cukier waniliowy – miksować  na parze około 5 minut, aż cukier się rozpuści. Następnie masę zdjąć z ognia i dalej ubijać aż białka się nie ostudzą. Do kremu dodawać po kawałku miękkie masło ciągle miksując. Powstanie biały puszysty krem.

Babeczki odwrócić do góry nogami, z każdej strony posmarować białym kremem, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Z żelków wyciąć grzebienie i nóżki – umocować w kremie. Z pieprzu zrobić oczy, z migdała dzióbek.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Martha Stewart

babeczki na wielkanoc
Kurczaczki - babeczki wielkanocne

babeczki na wielkanoc
Kurczaczki - babeczki wielkanocne

2 komentarze :

  1. Te Twoje pisklaki takie urocze :) Śliczniutkie są !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł:)) Wesołych Świąt życzę!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...