13 listopada 2014

Ciasto marchewkowo-migdałowe

Najczęściej piekę ciasto marchewkowe z przepisu, który już zamieściłam w zeszłym roku na  blogu. Jednak jakiś czas temu  wpadł mi w oko przepis na ciasto z dodatkiem marchewki i sporej ilością migdałów. A ponieważ zaprosiliśmy do nas bardzo miłych  gości,  nadarzyła się okazja żeby upiec nowy wypiek. Ciasto jest bardzo smaczne, dość ciężkie, ale wilgotne i niezbyt słodkie . Idealnie komponuje się z nim cytrynowy lukier, który nadaje mu orzeźwiający smak. Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem warzyw, polecam to smaczne ciasto.
 
Składniki:
  • 450 g startej marchwi
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 8 jajek
  • 300 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 100 g posiekanych migdałów

Lukier:
  • 250 g cukru pudru
  • 6 – 8 łyżek soku z cytryny

Dodatkowo:
  • Połówki obranych migdałów do przyozdobienia ciasta

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić 3 łyżkami soku z cytryny.
Mąkę i proszek przesiać do miski i wymieszać z mielonymi migdałami.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na gładką, białą masę. Kolejno wbijać po jednym jajku, dokładnie miksując masę. Do masy jajecznej dodać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały). Na koniec dodać startą marchew i posiekane migdały.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach około 35x24 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 45 – 55 minut do tzw. „suchego patyczka”. Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier cytrynowy, cukier puder  wymieszać z 6 – 8 łyżkami soku z cytryny i posmarować nim ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki migdałów.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Domowe Wypieki 

  



6 komentarzy :

  1. http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/ zapraszam na stronę - podejmuje ona ważny temat walki z miażdżycą. Autor opisał jak samodzielnie poradzić sobie z chorobą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie smakowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Migdały to świetny pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pewna, że by mi smakowało :) Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również chętnie piekę takie ciasto marchewkowe :) Do kawy pasuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasto i piękna aranżacja... migdały i niebieski kolor... Już "marzę o niebieskich migdałach" i takim cieście:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...