28 lutego 2015

Surówka z czarnej rzepy

Czarna rzepa ma ostry smak i mocny zapach, ale świetnie nadaje się na surówki i jako dodatek do dań warzywnych. Przypomina trochę rzodkiewki, ale jej aromat jest dużo bardziej intensywny. Junior lubi ją jako dodatek do kanapek – ponieważ jest dość twarda ścieram ją na dużych oczkach. Co roku hitem w okresie przeziębień jest biała krem z  czarnej rzepy – nie tylko świetnie rozgrzewa, ale też dobrze smakuje. Najczęściej jednak jemy surówki z rzepy, dziś przepis na naszą ulubioną z dodatkiem chrzanu :- )

Składniki:
  • 1 czarna rzepa
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka domowego majonezu
  • 1 – 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól
  • pieprz

Rzepę, marchew i jabłko umyć i obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać majonez domowy, jogurt naturalny, chrzan – doprawić sola i pieprzem. Sos wymieszać z warzywami.

Smacznego:-)

Inne przepisy z użyciem czarnej rzepy:

 


2 komentarze :

  1. Ale zdrowo u Ciebie. Też tak robię, obowiązkowo z chrzanem
    Zapraszam do zaobserwowania mojego bloga w google będziemy do siebie zaglądać na bieżaco
    http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem tego smaku, bo nigdy czarnej rzepy nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń