2 czerwca 2015

Kruszon (pleśniak) z rabarbarem

Pewnie wszyscy znacie przepis na kruszona. To ciasto mojego dzieciństwa, pojawiające się na wielu rodzinnych spotkaniach. Ciekawe czy zgadniecie kto piecze najlepszego kruszona? Oczywiście mój tato, od którego dostałam ten przepis i kilka cennych wskazówek:- ) Tradycyjnie przygotowywane z owocami z kompotu np. z agrestem lub ze śliwkami. W mojej wiosennej wersji postanowiłam przygotować go z kwaśnym rabarbarem, który świetnie pasuje do tego ciasta.
 
Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 cukier z wanilią
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Rabarbar:
  • ok. 800 g obranego rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • 8 łyżek płatków migdałowych 

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, zagnieść z posiekanym masłem, żółtkami, cukrem pudrem i waniliowym. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać trochę zimnej wody. Ciasto podzielić na ⅔  i  ⅓.
Blachę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć  ⅔ ciasta, lekko docisnąć,  wyrównać. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC na złoty kolor (około 15 minut).

Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę po czym porcjami dodawać cukier . Ubijać na najwyższych obrotach na sztywną i lśniącą pianę. Na końcu dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dobrze rozmieszać.
Umyty i oczyszczony rabarbar pokroić na 2 – 3 cm kawałki i wymieszać z 5 łyżkami cukru i mąka ziemniaczaną.

Podpieczony spód posypać 4 łyżkami płatków migdałowych. Na migdały wyłożyć rabarbar, pianę z białek, pokruszoną resztę ciasta (⅓) i rozsypać resztę płatków migdałów.
Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez 50 – 60 minut. Jeśli ciasto będzie się zbytnio rumienić przykryć je folią aluminiową.
Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :- )

 


4 komentarze :

  1. Znam te ciasto i bardzo je lubię, ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To też moje ciasto z dzieciństwa i bardzo je lubię. A najbardziej wersje sezonowe - na przykład z rabarbarem albo z malinami :). Twoje wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...