29 maja 2015

Pudding chia z winnym rabarbarem

Pudding chia z winnym rabarbarem
Małe nasionka chie zachwyciły mnie  przede wszystkim wyglądem – puddingi z nich przygotowane  prezentują się zawsze tak uroczo :- ) Poza tym szałwia hiszpańska stała się ostatnio  bardzo pożądanym nasionkiem, a jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej o jej właściwościach prozdrowotnych zajrzyjcie tutaj. Można wprowadzić ją do diety jako dodatek do owsianek, jogurtów lub sałatek. Najbardziej podoba mi się jednak pomysł na przygotowanie z nasion szałwii hiszpańskiej puddingu jako pysznego, lekkiego  śniadania lub podwieczorku. Chia wystarczy wymieszać z  ulubionym mlekiem i odstawić do lodówki na trzy godziny – łatwe, prawda? Ponieważ nie mają one konkretnego smaku należy  podawać je z owocami, najlepiej kwaskowatymi np. z rabarbarem. I jeszcze jedna uwaga, jeśli nie możecie kupić nasion szałwii hiszpańskiej, to pamiętajcie, że pod ręką macie nasze rodzime siemię lniane, które bogatsze jest od niej w kwasy  omega – 3, cynk, witaminę E,  lignany i w dodatku działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego.

Składniki:
  • 200 ml ulubionego mleka
  • 2 – 3 łyżki chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Do szklanego naczynia wsypać nasiona szałwii hiszpańskiej (2 łyżki kiedy wolicie rzadszy pudding, 3 jeśli lubicie bardziej gęsty). Wlać mleko, dodać miód – całość wymieszać i wstawić do lodówki. Po około 15 minutach ponownie wymieszać, aby nasionka chia nie posklejały się. Pudding pozostawić w lodówce przez 3 – 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Pudding najlepiej smakuje z sezonowymi owocami (truskawkami, malinami, bananami, pomarańczami itp.). W wersji ekskluzywnej polecam podać pudding z winnym rabarbarem

Winny rabarbar:
  • 500 g rabarbaru
  • 200 ml czerwonego wina
  • 5 – 6 łyżek cukru
  • miąższ z laski wanilii
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w około 3 cm kawałki. Na patelni zagotować wino z cukrem i miąższem z laski wanilii. Do gorącego syropu wsypać rabarbar, wymieszać w syropie i gotować na małym ogniu. Rabarbaru nie mieszać, od czasu do czasu tylko potrząsać patelnią żeby się nie przypalił. Kiedy rabarbar będzie miękki, a syrop dość gęsty, zdjąć  z ognia i ostudzić.
Rabarbar podawać jako dodatek do puddingu z chia.

Smacznego :- )

Pudding chia z winnym rabarbarem
Pudding chia z winnym rabarbarem

Pudding chia z winnym rabarbarem

4 komentarze :

  1. Ależ to apetycznie wygląda! Chętnie bym zjadła:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...