30 listopada 2015

Kasza jaglana z boczniakami i czarnym sezamem

Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana z boczniakami i czarnym sezamem
Ostatnio przypomniałam sobie o boczniakach :- ) Świetnie zastępują pieczarki i urozmaicają jesienną dietę. Na blogu znajdziecie przepis na pyszna zupę z boczniaków, ale świetnie smakują podsmażone z cebulą i posypane natką pietruszki. Za to dziś proponuję Wam przepis na kaszę jaglaną z dodatkiem boczniaków i warzyw. Tym razem obok grzybów na patelni wylądowała chrupiąca marchew, papryka, czarna rzepa i odrobina czarnego sezam. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak przygotowana kasza :)

Kasza :
½ szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
szczypta soli
szczypta kurkumy

Kaszę jaglana wsypać do garnka i chwilę prażyć, aż zacznie ładnie pachnieć (nie przypalić kaszy!). Kaszę przepłukać wrzątkiem (będzie pryskać, proponuję więc użyć pokrywki). Dodać szklankę gorącej wody, szczyptę soli i kurkumy. Kaszę gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10 – 15 minut, aż wchłonie całą wodę. Odłożyć pokrywkę i ostudzić.

Warzywa:
  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 2 łyżka masła klarowanego
  • 1 mniejsza papryka
  • 1 marchew
  • 1 czarna rzepa
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 – 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli słonecznej
  • domowy pieprz ziołowy
  • sól

Boczniaki umyć osuszyć, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka, por pokroić w ok. 5 cm paseczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić 1 łyżkę klarowanego masła i zeszklić cebulę i por. Dodać boczniaki, posolić i popieprzyć i smażyć na złoto często mieszając. Grzyby przełożyć na talerz.
Paprykę, marchew, czarna rzepę pokroić w słupki tzw. „julienne”. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, a natkę pietruszki drobno posiekać. Na patelnie wrzucić drugą łyżkę masła i warzywa doprawione słoneczną solą i ziołowym pieprzem. Smażyć często mieszając aż warzywa zmiękną ale wciąż będą chrupkie. Dodać wcześniej przygotowane grzyby oraz sezam – całość doprawić miodem, ewentualnie solą i pieprzem. Na koniec do warzyw dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz natkę pietruszki, dobrze wymieszać cały czas podgrzewając. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego:- )

kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana z boczniakami i czarnym sezamem
Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana z boczniakami i czarnym sezamem
Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana z boczniakami i czarnym sezamem

1 komentarz :