3 marca 2013

Czekoladowe babeczki z kremem morelowym


Czekoladowe babeczki z kremem morelowym
Dziś delikatne czekoladowe babeczki z morelowym kremem. Babeczki idealnie nadają się na nadchodzący Dzień Kobiet – są proste w przygotowaniu i panowie na pewno z przyjemnością przygotują je dla swoich pań:- )  Natchnieniem dla tych babeczek były niezwykle wykwintne czekoladki: morele nasączone likierem Cointreau, oblane mleczną czekoladą firmy Chocolissimo. Babeczki nie są zbyt słodkie, mocno czekoladowe z kawałkami suszonych owoców. Udekorowałam je kremem morelowym o lekko kwaskowym, orzeźwiającym smaku oraz pysznymi czekoladkami:- ) 
Składniki na 10 babeczek:
·       110 g masła
·       100 g cukru pudru
·       160 g mąki
·       2 jaja
·       szczypta soli
·       25 g kakao
·       55 ml mleka
·       55 ml śmietany
·       1 łyżeczka proszku do pieczenia
·       1 łyżka likieru Cointreau
·       10 suszonych moreli (ok. 80g)

Morele zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Odsączyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać do miski.
Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z solą mikserem na puszystą  masę. Dodać cukier puder – utrzeć na białą masę. Kolejno dodawać jajka, miksując do połączenia się składników. Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, śmietanę i morele wszystko razem wymieszać łyżką.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić i wyrównać.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem morelowy:
·       100 g suszonych moreli
·       sok z ½ pomarańczy
·       250 g serka mascarpone
·       200 ml śmietany 30%
·       2 łyżki likieru Cointreau

Dodatkowo:

Morele zalać sokiem z pomarańczy i podgrzewać aż morele zrobią się miękkie. Kiedy morele będą ostudzone zmiksować je na gładką masę. Serek mascarpone ubić na gładką masę, dodać mus morelowy i likier Cointreau – dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywna pianę i dodać do masy morelowej – ponownie wszystko wymieszać.
Rękaw cukierniczy napełnić kremem morelowym i ozdobić nim ostudzone czekoladowe babeczki. Każdą babeczkę udekorować morelami w mlecznej czekoladzie.

Smacznego:- )

Czekoladowe babeczki z kremem morelowym
Czekoladowe babeczki z kremem morelowym

Czekoladowe babeczki z kremem morelowym

11 komentarzy :

  1. Szczerze nie wyobrażam sobie, żeby mój P. takie mi upiekł, ale może zrobię sobie je sama.... :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babeczki można też upiec wspólnie, i to na pewno będzie świetna zabawa:)

      Usuń
  2. Prześliczne! I na pewno pyszne, ten krem musi być obłędny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem jest pyszny to prawda, część domowników upierała się, że babeczki są zupełnie niepotrzebne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie śliczne! Aż szkoda jeść takie cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krem morelowy mnie oczarował :)
    Wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że babeczki i krem morelowy wzbudzają taki entuzjazm:)

    OdpowiedzUsuń