27 września 2013

Cytrynek

Cytrynek ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami
Cytrynek
Cytrynek, to obok Tortu Opera, jedno z ulubionych ciast rodzinnych, a ponieważ Junior miał niedawno imieniny, nadarzyła się okazja na upieczenie wielkiej blachy słodkości:- ) Delikatny biszkopt, brzoskwiniowa masa z kawałkami owoców, bita śmietana i maślane ciastka przykryte słodkokwaśnym lukrem. Ciasto niezbyt słodkie, idealne na rodzinne spotkania (wychodzi 30 kawałków). Cytrynek pięknie się prezentuje, łatwo kroi i smakuje chyba wszystkim:- ) Najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, aby dobrze się schłodził, a ciastka zmiękły. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki możecie dodać po 2 – 3 łyżki cukru do masy brzoskwiniowej i do bitej śmietany.

Biszkopt (można przygotować swój ulubiony)
·       5 jaj
·       150 g cukru
·       150 g mąki pszennej
·       szczypta soli
·       cukier waniliowy
·       skórka starta z ½ cytryny
·       1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białka od żółtek. Białko ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać kolejno żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i startą skórką cytryny w dwóch porcjach. Mąkę i proszek wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach  ok. 27 x 39 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku ok. 20 -25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.

Masa brzoskwiniowa:
·       2 puszki brzoskwiń w zalewie
·       3 budynie śmietankowe bez cukru
·       750 ml kremówki
·       3 fixy do śmietany
·       3 paczki herbatników Petit Beurre np. Jutrzenki
·       3 cytryny
·       1-1,5 szklanki cukru pudru

Brzoskwinie odcedzić . Przygotować 1 litr soku (wykorzystać kompot z puszki i dopełnić do 1 litra wodą), ugotować budyń, dodać sok z 2 cytryn. Dodać pokrojone brzoskwinie. Ciepłą masę wylać na biszkopt..

Kremówkę ubić z fixami na puszystą pianę. Bitą śmietanę wyłożyć na ostudzone masę brzoskwiniową.

Herbatniki ułożyć na wierzchu bitej śmietany w równych rzędach. Przygotować lukier z 6-8 łyżek soku z cytryny i cukru pudru stopniowo dodawanego do soku.
Lukier wylać na herbatniki. Ciasto schłodzić najlepiej przez noc, wtedy herbatniki zmiękną.

Smacznego:- )


Cytrynek ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami  Cytrynek ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami


Cytrynek ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami
Cytrynek

6 komentarzy :

  1. Cudownie wygląda;) Ja piekę takie same ciasto, ale u mnie ma ono nazwę płci żeńskiej, mianowicie Cytrynka;):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczo wygląda, uwielbiam ciasta z cytryną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho uśmiecha sie do mnie i prosi by zjesc kawałek.. :) trzeba upiec ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciacho, trzeba kiedyś wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po co polecasz jak nie pozwalasz udostepnic???!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń