23 października 2013

Tort jabłkowo - orzechowy


Tort jabłkowo - orzechowy
Miałam mały zapas jabłek i chciałam upiec szarlotkę. Jednak moi smakosze zaczęli przerzucać się pomysłami, wysłuchawszy kilku sugestii męża najlepszego i cennych rad Juniora powstał mały pyszny torcik:- ) Orzechowy biszkopt, warstwa prażonych jabłek i krem orzechowy lekko zakrapiany alkoholem – czego chcieć więcej na jesienne popołudnie? I choć nie przepadam za kremami maślanymi to przyznam, że w wersji orzechowej bardzo mi smakował. A szarlotka? Cóż, jeszcze przyjdzie czas na ciasta z jabłkami:- )

Składniki na biszkopt:
·       3 białka
·       3 żółtka
·       szczypta soli
·       80 g cukru
·       1 cukier waniliowy
·       20 g (2 łyżki) zmielonych orzechów włoskich *
·       80 g mąki orkiszowej typ 700
·       ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Dno formy o średnicy 18 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy w dwóch porcjach. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku 20 – 25 min, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.

Masa jabłkowa:
·       2 jabłka
·       2 łyżki cukru
·       4 łyżki wody
·       1 łyżka żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki wody

Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w ok. 2 cm kostkę. Owoce wrzucić do garnka dodać 4 łyżki wody i cukier. Jabłka gotować na małym ogniu aż zmiękną tak aby zachowały kształt. Wystudzić. Do prażonych jabłek dodać rozpuszczona żelatynę, wymieszać.

Krem orzechowy:
·       125 g masła w temperaturze pokojowej
·       2 jaja
·       4 łyżki cukru
·       1 cukier waniliowy
·       5 łyżek zmielonych orzechów włoskich*
·       1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (lub inki)
·       2 łyżki aromatycznego alkoholu (np. koniaku)

Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody. Jaja dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i ubić z cukrami na puszystą, gęstą pianę. Masło ubić na puszystą masę i stopniowo dodawać masę jajeczną. Do kremu dodać zmielone orzechy, alkohol i rozpuszczona kawę.

Dodatkowo:
·       2 – 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich*
·       czekoladowe listki
·       kolorowe cukrowe kuleczki

Orzechowy biszkopt podzielić na trzy blaty. Wokół pierwszej części zapiąć obręcz tortownicy i wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Wyłożyć ½  kremu orzechowego i trzeci blat. Ciasto chłodzić ok. 30 minut. Tort wyjąć z formy i pozostałym kremem ozdobić boki i wierzch. Boki obsypać mielonymi orzechami włoskimi, wierzch ozdobić czekoladowymi listkami i kolorowymi cukrowymi  kulkami.

*jeśli sami mielicie orzechy warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni, będą wówczas bardziej aromatyczne i lekkostrawne

Smacznego:- )

Tort jabłkowo - orzechowy
Tort jabłkowo - orzechowy
        
Tort jabłkowo - orzechowy

11 komentarzy :

  1. Szarlotka jest dobra, ale czemu nie zjeść jabłek w innej postaci? Twój torcik wygląda obłędnie, chętnie bym go spróbowała i coś czuję, że na jednym kawałku by się nie skończyło ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) I powiedz mi skąd wiedziałaś, że jeden kawałek to za mało? :)

      Usuń
  2. Wspaniały torcik! Pięknie wykonane ciasto i zdjęcia również!

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest zdecydowanie wypasiona wersja szarlotki ;) Wspaniały ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki:) zdecydowania to ekskluzywna wersja jabłecznika;)

      Usuń
  4. Zaczęłam przeglądać Twoje wpisy na pierwszej stronie i tak mnie torcik zauroczył, że dalej nie doleciałam ;D Przecudowny ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za dobre słowo:) proponuję jeszcze poszperać, może znajdzie się jeszcze coś ciekawego;)

      Usuń
  5. Brzmi bardzo apetycznie i zachęcająco :) Przepis do wypróbowania :*

    OdpowiedzUsuń
  6. biszkopt z trzech jajek podzieliłaś na trzy części???? no to jesteś cudotwórcą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zwrócić uwagę, że jest to przepis na biszkopt do tortownicy o średnicy 18 cm. Zapewniam, że to nie cud tylko odpowiednie proporcje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...