10 grudnia 2013

Orzechowe babeczki z musem z suszonych śliwek

babeczki z kremem śliwkowym
Orzechowe babeczki z musem z suszonych śliwek
Święta zbliżają się wielkimi krokami a ja w tym roku jakoś jeszcze nie mam pomysłu co pojawi się na wigilijnym stole. Co prawda piernik staropolski czeka cierpliwie w lodówce na swoją kolej, ale na razie nie napiekłam ani pierniczków, ani ciasteczek. Muszę zabrać się do pracy, bo czasu już niewiele:- ) W zeszłym roku furorę zrobiły delikatne, kruche orzechowe babeczki z kremem z suszonych śliwek i puchową pierzynką z bitej śmietany, które gorąco polecam na deser. Takie małe słodkości na pewno będą miłym urozmaiceniem obok tradycyjnych bożonarodzeniowych makowców, pierników i serników…

Składniki na babeczki (28 sztuk):
  •  220 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 60 siekanych orzechów włoskich
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • szczypta soli
Masło ubić, dodać cukier i żółtka, wymieszać mikserem. Następnie dodać przesiane mąki z solą i drobno posiekane orzechy. Połączyć mikserem lub zagnieść dłońmi. Uformować dysk, owinąć w folię spożywczą i chłodzić ok. 2 godzin (ciasto można przygotować dzień wcześniej i wyjąć na pół godziny przed wałkowaniem). Ciasto rozwałkować na grubość 3 – 5 mm. Foremki na babeczki wykleić wyciętymi krążkami ciasta. Ponieważ nie mam małych foremek, babeczki upiekłam w formie na muffiny. Ciasto nakłuć widelcem i piec w temperaturze 190ºC ok.10-12 minut aż ładnie się zarumienią.

Składniki na krem z suszonych śliwek (porcja na 8 babeczek):
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 2 – 3 łyżki śliwowicy lub innego aromatycznego alkoholu
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • skórka z pomarańczy
  • 150 kremówka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  fix do śmietany
Śliwki umyć, zalać wodą tak aby były przykryte  i odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Ugotować śliwki do miękkości w wodzie z moczenia, przecedzić. Wywar z gotowanych śliwek zachować.

Śliwki zmiksować z miodem i śliwowicą. W gorącym wywarze ze śliwek rozpuścić żelatynę, dodać do zmiksowanych śliwek i starannie wymieszać. Klem lekko schłodzić, włożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim babeczki. Ciastka schłodzić w lodówce.

Przed podaniem babeczki ozdobić bitą śmietana. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fixem. Babeczki udekorować rozetkami ze śmietany i paskami skórki pomarańczowej.


Smacznego:- )

świąteczne babeczki
Orzechowe babeczki z musem z suszonych śliwek

babeczki z orzechami
Orzechowe babeczki z musem z suszonych śliwek

4 komentarze :

  1. Uwielbiam takie babeczki! Sadzę że równie smaczne byłyby z powidłami śliwkowymi domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że domowe powidła jako dodatek do babeczek będą smakowały wyśmienicie:)

      Usuń
  2. musza BOSKO smakowac!!! bo wygladaja fantastycznie !!

    OdpowiedzUsuń