4 stycznia 2016

Jarmuż z boczniakami i prażonymi orzeszkami piniowymi

jarmuż z patelni
Jarmuż z boczniakami i prażonymi orzeszkami piniowymi
Dzień dobry w Nowym Roku!!! Jak Wam minęły Święta i pierwsze dni 2016 roku? Przez te dwa tygodnie odpoczęła, spędziłam wspaniałe chwile z najbliższymi i cieszyłam się jak dziecko z długo niewidzianego śniegu. Ucieszył mnie mróz, bo dał nadzieję na prawdziwe morsowanie w przeręblu. Stęskniłam się też za blogowaniem, wracam więc pełna zapału z mnóstwem pomysłów na nowe przepisy. Dziś zaczynam od prostego, szybkiego i przede wszystkim pysznego dania z jarmużu i boczniaków. To taki lekki zamiennik świątecznej kapusty z grzybami ;) Jeśli nie macie pod ręka oleju kokosowego zastąpcie go masłem klarowanym, a orzeszki piniowe słonecznikiem, migdałami lub orzechami włoskimi.

Składniki na 4 porcje:
200 g jarmużu zielonego
250 g boczniaków pokrojonych w paski
1 łyżka oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
40 g orzeszków piniowych
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe – ostudzić.
Olej kokosowy rozgrzać na patelni i podsmaż posiekany drobno czosnek, uważając żeby się ni przypalił. Dorzucić boczniaki pokrojone w paski, oprószyć solą i pieprzem – grzyby podsmażać tak aby się ładnie zarumieniły. Na końcu dodać posiekany jarmuż, dusić na patelni aby zmiękł.  Doprawić do smaku gałka muszkatołową i ewentualnie pieprzem i solą. Przed podaniem jarmuż z boczniakami posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.

Smacznego :- )

Jarmuż z grzybami i piniolami
Jarmuż z boczniakami i prażonymi orzeszkami piniowymi

Jarmuż duszony z boczniakami
Jarmuż z boczniakami i prażonymi orzeszkami piniowymi

boczniaki z jarmużem i orzeszkami
Jarmuż z boczniakami i prażonymi orzeszkami piniowymi

6 komentarzy :

  1. Super wygląda i pewnie nieziemsko smakuje. P.s nigdy nie jadłam jarmużu;) pozdrawiam Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, ja się nim zachwyciłam :) Poza tym jest nieziemsko zdrowy!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...