8 listopada 2016

Świętomarcińska pierś z gęsi pieczona w pomarańczach

Wpis sponsorowany
Świętomarcińska pierś z gęsi pieczona w pomarańczach
„Na świętego Marcina najlepsza gęsina” tak mówi ludowe porzekadło, a ja postanowiłam się do niego dostosować. Dotychczas gęsinę zawsze jadałam przyrządzaną jesienią przez moją najdroższą teściową. W tym roku nadarzyła się okazja do spróbowania pieczonej piersi gęsiej, które oferuje Krakus. Pierś gęsi gotowa jest do spożycia po podgrzaniu w piekarniku. Jeśli wzbogacicie je ulubionymi dodatkami, możecie w łatwy sposób przygotować pyszne danie dla całej rodziny. Oprócz pieczonej piersi gęsi w ofercie Krakusa można znaleźć inne produkty wolno gotowane: szynka, policzki wieprzowe, udo z indyka, łopatka, pierś z kurczaka oraz skrzydło z indyka. Wszystkie przygotowywane metodą sous vide, czyli długo gotowane, z dodatkiem przypraw, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. To co najistotniejsze dla mnie to,  że mają krótki skład i nie są nafaszerowane konserwantami. Dania takie mogą być przydatne dla wszystkich, którzy nie mają w tygodniu czasu na długie gotowanie. Z moją gęsiną postanowiłam zaszaleć i upiekłam ją w warzywach z dodatkiem pomarańczy. Gęś wyszła bardzo aromatyczna, soczysta i krucha. Sos powstały w trakcie  pieczenia doprawiłam wcześniej przygotowanym pomarańczowym słodko – kwaśnym karmelem i był świetnym dodatkiem do mięsa i pieczonych ziemniaków. Sos wyszedł pyszny. Jak zwykle zaskoczył mnie i rozbawił Junior komentując:  „Mama, sos petarda!”. Przygotowując go należy tylko pamiętać o oddzieleniu warstwy tłuszczu, ponieważ sporo wytapia się go w trakcie pieczenia gęsi. Do gęsiny podałam chrupiącą surówkę z modrej kapusty z pomarańczowym dressingiem i pieczone ziemniaki. Możecie także  podać z pyzami i gotowana modrą kapustą. 

Świętomarcińska pierś z gęsi pieczona w pomarańczach

Jak w łatwy sposób upiec gęsie piersi w pomarańczach?

Składniki:
  • Ok. 1 kg pierś pieczonej gęsi firmy Krakus
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 plaster selera
  • 1 cebula
  • Sok z ½ pomarańczy
  • ½ szklanki białego wina
  • 4 – 5 plastrów pomarańczy

Sos:
  • 5 łyżeczek cukru
  • 5 łyżek soku pomarańczowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • skórka obrana z 1 pomarańczy
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki sosu powstałego w czasie pieczenia gęsiny

Marchewkę, pietruszkę, selera, i cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę (ok. 0,5 cm). Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sokiem pomarańczowym, białym winem. Na wierzchu ułożyć pieczona pierś gęsi wraz z sosem i tłuszczem i obłożyć plastrami pomarańczy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec pod przykryciem przez 10 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.

Skórkę z pomarańczy cienko obraną (bez białej części) pokroić w cienkie paseczki i blanszować 2 minuty we wrzątku, przecedzić i odłożyć na bok.
W małym garnku zrobić jasnozłoty karmel (topiąc na średnim ogniu cukier). Do karmelu dolać ocet i sok pomarańczowy – wymieszać i przestudzić. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i dobrze ją wymieszać.

Gęś wyciągnąć z piekarnika, zlać sos. Wymieszać łyżeczkę miodu z 3 łyżkami sosu powstałego w czasie pieczenia. Tak zrobiona glazurą posmarować wierzch gęsi i wstawić ją do piekarnika z włączonym termoobiegiem, na kilka minut, tylko po to, aby ładnie się zarumieniła.

Z sosu powstałego w trakcie pieczenia zlać nadmiar tłuszczu. Sos połączyć z karmelem i skórką pomarańczową. Zagotować ciągle mieszając, doprawić solą i pieprzem. Sos przecedzić przez sitko i wlać do sosjerki.

Pieczone piersi gęsi w pomarańczach podawać z pieczonymi ziemniakami, surówką z modrej kapusty i sosem, ozdobione plastrami pomarańczy.
Gęś można także podać z pyzami i gotowana modra kapustą.

Pieczone ziemniaki:
  • 1 kg ugotowanych na półtwardo ziemniaków w mundurkach
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka miodu

Ziemniaki należy włożyć do piekarnika 20 minut przed końcem pieczenia gęsi.
Ziemniaki pokroić na 4 części. Wymieszać olej z przyprawami i połączyć z ziemniakami. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 20 – 25 minut.


Surówka:
  • ¼ główki czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • pęczek cebulki ze szczypiorem (siedmiolatki)

Dressing:
  • 4 łyżki ulubionego oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu


Kapustę pokroić w drobne paski. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę siedmiolatkę ze szczypiorem drobno posiekać. Wszystkie składniki dressingu dobrze wymieszać, tak aby powstała emulsja. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z warzywami.

Smacznego :- )


Świętomarcińska pierś z gęsi pieczona w pomarańczach

Świętomarcińska pierś z gęsi pieczona w pomarańczach


                              

11 komentarzy :

  1. Wygląda naprawdę świetnie i tak też pewnie smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wygląda bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Idealnie nadaje się na świąteczny, rodzinny obiad :)

      Usuń
  3. O prozę, nie słyszałem o tym, że na św. Marcina najlepsza gęsina. Muszę i ja spróbować:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam jak mama opowiadała, że właśnie w listopadzie jadali gęsinę. Teraz wraca do łask, polecam :)

      Usuń
  4. uwielbiam mięsa podane na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gąskę jadłam tylko kilka razy w życiu. Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pyszna gęś,w takim wydaniu musi smakować nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń