9 grudnia 2016

Szwedzkie pierniczki Pepparkakor

Szwedzkie pierniczki Pepparkakor 
Pierniczki to niewątpliwie symbol Świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam je piec, zdobić i zjadać. Kalendarz daje znać że do Wigilii co raz bliżej więc dziś  pora przedstawić Wam przepis na szwedzkie pierniczki Pepparkakor z dodatkiem melasy z chleba świętojańskiego. Są intensywne w smaku i ostre od imbiru, inne od naszych tradycyjnych. Upieczone przeze mnie smakują podobnie jak pierniczki z Ikea. Zamiast melasy z karobu możecie użyć trzcinowej lub buraczanej.  Pamiętajcie tylko, że ciasto powinno być rozwałkowane dość cienko, żeby pierniczki były chrupiące. 
Szwedzkie pierniczki Pepparkakor 

Jak upiec szwedzkie pierniczki Papparkakor (jak z Ikea)?

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g melasy np. z chleba świętojańskiego (karobu)
  • 150 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 – 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki domowej przyprawy do pierników
  • szczypta soli


W garnku (najlepiej z grubym dnem) podgrzać cukier, melasę i masło. Podgrzewać tak długo aż cukier się rozpuści, po czym odstawić do przestygnięcia.
Do miski przesiać make z cynamonem, imbirem, przyprawą piernikową, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać jajko i przestudzona słodką masę. Wyrobić ciasto, przykryć folią i odstawić na minimum  2 godziny do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C.

Porcję ciasta rozwałkować cienko na stolnicy obsypanej mąką. Wykrawać pierniczki w ulubionych kształtach i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 8 – 10 minut, aż pierniczki się lekko zarumienią.

Studzić na kratce. Przechowywać w blaszanej puszce.

Smacznego :- )

Szwedzkie pierniczki Pepparkakor 
Szwedzkie pierniczki Pepparkakor 
Szwedzkie pierniczki Pepparkakor 


                              


zBLOGowani.pl

10 komentarzy :

  1. Jakim aparatem robisz zdjęcia? <3 bo są mega i na co bym nie spojrzała to mam ochotę jeść <3 Jadłam oryginalne pierniczki, myślę, że te mogą im dorównać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim dziękuję za miłe słowa, cieszę się, ze podoba Ci się mój blog :* A zdjęcia robię Canonem 70D. Pozdrawiam serdecznie :D

      Usuń
  2. Stoją w szeregu jak w kolejce w sklepie po karpie ;D Weź udział w konkursie a akcji zblogowani na zdjęcie świąteczne kulinarne koniecznie ;) masz talent do robienia zdjęć !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie, cieszę się że podobają Ci się moje zdjęcia - bardzo się staram :) Tak, tak widziałam już takie kolejki po karpie ;)

      Usuń
  3. super czekają w kolejce na schrupanie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. U mnie po raz pierwszy, ale w przyszłym roku na pewno też je upiekę :D

      Usuń
  5. Papparkakor rządzą! Ostatnio też robiłam ;)
    Twoje pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześlicznie wyglądają :) I na pewno smakują rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń