Mazurki to moje ulubione wielkanocne ciasta. Lubię wymyślać nowe smaki i lubie wracać do sprawdzonych przepisów. Dziś mam dla Was pomysł na mazurek daktylowo – orzechowy. Zniknął błyskawicznie i nie wiem czy nie wysunął się na czołowe miejsce w mazurkowym rankingu. Kruche, nieprzesłodzone ciasto, słodka daktylowo masa z chrupiącymi orzechami i migdałami, rozpływający się w ustach delikatny krem i odrobina gorzkiego kakao. Mam nadzieje, że namówiłam Was do przygotowania tego przepysznego ciasta. Jeśli tak ja lubicie mazurki i ciągle szukacie ciekawych przepisów polecam Wam moje propozycje z zeszłych lat. Wyjątkowe mazurek czekoladowy do przygotowania, którego użyłam samych białek, tradycyjny mazurek kajmakowy, prosty mazurek wiśniowo-migdałowy, niebanalny mazurek orzechowo-jabłkowy oraz wyjątkowy mazurek chałwowy.
![]() |
Mazurek daktylowo - orzechowy |
Jak zrobić pyszny mazurek daktylowo - orzechowy?
Składniki na
kruche ciasto:
- 10 dkg mąki krupczatki
- 12 dkg maki pszennej
- 10 dkg chłodnego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko
Składniki na masę daktylowo - orzechową:
- 150 g daktyli
- garść orzechów włoskich
- garść płatków migdałowych
Krem daktylowy:
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki schłodzonej śmietany kremówki
- 6 – 8 łyżek syropu daktylowego
- 1 łyżka likieru kawowego Kahlua (można zastąpić innym alkoholem lub pominąć)
Dodatkowo:
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Ze składników na
ciasto zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i odstawić do schłodzenia na 30 –
60 minut. Ciasto wyłożyć do formy na tartę o średnicy około 21 cm (lub wyciąć
kształt jajka). Ciasto ponakłuwać widelcem i piec we wcześniej nagrzanym
piekarniku do temperatury 180°C przez około 20 – 25 minut. U mnie zawsze ciasto
kruche jest mocno spieczone bo takie lubimy. Ciasto wystudzić.
Przygotować masę daktylową. Daktyle zalać wrzątkiem – tak aby by całe były zanurzone w wodzie. – odstawić na 30 minut aż woda ostygnie. Orzechy i migdały posiekać i zrumienić na suchej patelni.
Daktyle odcedzić
i zmiksować na gładką masę. Dodać uprażone orzechy i wymieszać.
Serek mascarpone zmiksować, dodać 3 łyżki kremówki, następnie dodawać syrop daktylowy i likier Kahlua. Jeśli lubicie mniej słodkie kremy dodajcie mniej syropu daktylowego.
Na upieczony spód wyłożyć masę daktylowo-orzechową, następnie za pomocą tylki udekorować ciasto kremem daktylowym. Na końcu całość oprószyć kakao.
Smacznego :- )
![]() |
Mazurek daktylowo - orzechowy |
![]() |
Mazurek daktylowo - orzechowy |



Brak komentarzy :
Prześlij komentarz