13 kwietnia 2022

Mazurek daktylowo - orzechowy

Mazurek daktylowo - orzechowy
Mazurek daktylowo - orzechowy
Mazurki to moje ulubione wielkanocne ciasta. Lubię wymyślać nowe smaki i lubie wracać do sprawdzonych przepisów. Dziś mam dla Was pomysł na mazurek daktylowo – orzechowy. Zniknął błyskawicznie i nie wiem czy nie wysunął się na czołowe miejsce w mazurkowym rankingu. Kruche, nieprzesłodzone ciasto, słodka daktylowo masa z chrupiącymi orzechami i migdałami, rozpływający się w ustach delikatny krem i odrobina gorzkiego kakao. Mam nadzieje, że namówiłam Was do przygotowania tego przepysznego ciasta.  Jeśli tak ja lubicie mazurki i ciągle szukacie ciekawych przepisów polecam Wam moje propozycje z zeszłych lat. Wyjątkowe mazurek czekoladowy do przygotowania, którego użyłam samych białek, tradycyjny mazurek kajmakowy, prosty mazurek wiśniowo-migdałowy, niebanalny mazurek orzechowo-jabłkowy oraz  wyjątkowy mazurek chałwowy.
Mazurek daktylowo - orzechowy
Mazurek daktylowo - orzechowy

Jak zrobić pyszny mazurek daktylowo - orzechowy? 

Składniki na kruche ciasto:

  • 10 dkg mąki krupczatki
  • 12 dkg maki pszennej
  • 10 dkg chłodnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko

 Składniki na masę daktylowo - orzechową:

  • 150 g daktyli
  • garść orzechów włoskich
  • garść płatków migdałowych

 Krem daktylowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki schłodzonej śmietany kremówki
  • 6 – 8 łyżek syropu daktylowego
  • 1 łyżka likieru kawowego Kahlua (można zastąpić innym alkoholem lub pominąć)

Dodatkowo:

  • 1 łyżka gorzkiego kakao
Mazurek daktylowo - orzechowy
Mazurek daktylowo - orzechowy

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i odstawić do schłodzenia na 30 – 60 minut. Ciasto wyłożyć do formy na tartę o średnicy około 21 cm (lub wyciąć kształt jajka). Ciasto ponakłuwać widelcem i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 20 – 25 minut. U mnie zawsze ciasto kruche jest mocno spieczone bo takie lubimy. Ciasto wystudzić.

Przygotować masę daktylową. Daktyle zalać wrzątkiem – tak aby by całe były zanurzone w wodzie. – odstawić na 30 minut aż woda ostygnie.  Orzechy i migdały posiekać i zrumienić na suchej patelni.

Daktyle odcedzić i zmiksować na gładką masę. Dodać uprażone orzechy i wymieszać.  

Serek mascarpone zmiksować, dodać 3 łyżki kremówki, następnie dodawać syrop daktylowy i likier Kahlua. Jeśli lubicie mniej słodkie kremy dodajcie mniej syropu daktylowego.

Na upieczony spód wyłożyć masę daktylowo-orzechową, następnie za pomocą tylki udekorować ciasto kremem daktylowym. Na końcu całość oprószyć kakao.

 Smacznego :- )

Mazurek daktylowo - orzechowy, wielkanoc, kruche ciasto, tarta daktylowa
Mazurek daktylowo - orzechowy

Mazurek daktylowo - orzechowy
Mazurek daktylowo - orzechowy




                     

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz