13 stycznia 2013

Śniadaniowy kuskus kokosowo – migdałowy

Śniadaniowy kuskus kokosowo – migdałowy 
Ciepłe śniadanie z kaszy kuskus idealne na zimowe mroźne poranki:- ) Kuskus używałam dotychczas w daniach wytrawnych, przyszła jednak pora na słodką próbę. To śniadanie dla miłośników kokosowych smakołyków. Mleko kokosowe nadaje kaszy niezwykle intensywny aromat, w środku chrupiące migdały i miękkie słodkie jabłko. Warto spróbować takiego śniadania jako odmiany po owsiankowych porankach:- )
Składniki na 2 porcje:
·       ½ szklanki kaszy kuskus
·       szklanka mleka kokosowego
·       jabłko
·       2 łyżki wiórków kokosowych
·       4 łyżki płatków migdałowych
·       1 – 2 łyżeczki miodu
·       szczypta soli
·       łyżeczka siemienia lnianego

Mleko kokosowe zagotować z szczypta soli. Gorącym mlekiem kokosowym zalać kuskus, przykryć talerzykiem - odstawić na jakieś 5 minut. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni – odłożyć, płatki migdałowe także  uprażyć na suchej patelni i odłożyć. Jabłko obrać ze skorki, pokroić w kostkę wrzucić na rozgrzana patelnię, polać łyżeczka miodu i chwilę karmelizować.
Napęczniały kuskus spulchnić widelcem, dodać połowę migdałów, uprażone jabłko i wiórki kokosowe - wymieszać. Śniadaniową kaszę posypać płatkami migdałowymi, siemieniem lnianym i ewentualnie dodać jeszcze jedną łyżeczkę miodu.

Smacznego!


Źródło przepisu: Emma gotuje 

Śniadaniowy kuskus kokosowo – migdałowy 

Śniadaniowy kuskus kokosowo – migdałowy 

Śniadaniowy kuskus kokosowo – migdałowy 

5 komentarzy :

  1. uwielbiam kuskus na słodko!:) szybki, a jakie efektowne śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  2. oo kuskus jest pyszny!! Ale na słodko nigdy nie jadłam,, czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wersja kuskusu obłędna! :) świetne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak nie lubię kuskus tak w tym połączeniu może być zupełnie inaczej !!

    OdpowiedzUsuń