6 maja 2013

Ciasteczka amarantusowe

Ciasteczka amarantusowe
Pyszne, lekkie, miękkie, niezbyt słodkie i potwornie zdrowe ciastka z dodatkiem amarantusa ekspandowanego:- ) Kiedy odkryłam, że amarantus to szkarłat, który rósł jako roślina ozdobna w ogrodzie rodziców, postanowiłam wykorzystać go w mojej kuchni. Na początek coś łatwego – ciasteczka:- ) Ciastka przypominają batoniki z musli, w które można zaopatrzyć się w sklepach, jednak są mniej słodkie. Przepis można modyfikować zgodnie ze swoimi smakami, zamiast migdałów użyć np. orzechów włoskich, zamiast moreli – suszonych śliwek. Jeśli macie ochotę na bardzo słodkie batoniki, dodajcie większą ilość miodu, lub po upieczeniu zanurzcie ciastka w roztopionej czekoladzie:- )

Składniki:
·       100 g amarantusa ekspandowego
·       100g razowej mąki orkiszowej
·       ½ łyżeczki sody
·       100 g roztopionego masła
·       2 białka 
·       50g  płatków migdałowych
·       50g  pestek słonecznika
·       50g sezamu
·       50g wiórków kokosowych
·       50g pokrojonych suszonych moreli
·       50g suszonej żurawiny lekko posiekanej
·       50g płatków owsianych
·       100g miodu
·       szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC.

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić z miodem i ostudzić.  do suchych składników dodać płynne masło z miodem oraz białka jaj. Wszystko dokładnie wymieszać. Mase przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i mocno docisnąć. Piec ok. 25 minut aż ciastka ładnie się zarumienią. Ciasto zostawić w formie do przestudzenia, pokroić w dowolne kawałki.

Jeśli macie ochotę na wersję luksusowa amarantuski można polać rozpuszczona czekoladą:- )

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Ekoquchnia 




1 komentarz :