14 lipca 2013

Tort Formuła 1


Tort Formuła 1
Po zeszłorocznym rainbow cake Junior zażyczył sobie w tym roku na urodziny tort w kształcie bolidu Formuły 1. Mimo, że próbowałam z nim negocjować, namawiałam do zmiany decyzji, wymyślałam niebiańskie smaki – ściana! Uparło się moje dziecię na samochód, szybki samochód… Musiałam więc zakasać rękawy i przygotować tort z wykorzystaniem lukru plastycznego, kremu maślanego brzoskwiniowo - morelowego i delikatnego biszkoptu czekoladowego.. Przyznam, że było to dla mnie kolejne rzeźbiarskie wyzwanie:- )  Na szczęście trud został doceniony synowskim „wow!”, warto więc było spędzić trochę czasu w kuchni:- )

Jak zrobić tort w kształcie Formuły 1? 

Składniki na ciasto:
·       8 jaj
·       240 g cukru
·       100 g mąki orkiszowej typ 700
·       100 g skrobi ziemniaczanej
·       40 g kakao
·       2 łyżeczki proszku do pieczenia
·       3 łyżki oleju
·       szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywna pianę z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować na gęstą pianę. Dodać olej i jeszcze chwilę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać z pianą. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy 27 x 39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 – 25 minut w temperaturze 180ºC (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wystudzić

Krem morelowo - brzoskwiniowy:
·       375 g masła
·       100 g suszonych moreli
·       150 g dżemu brzoskwiniowego
·       4 łyżki cukru pudru
·       4 łyżki soku z cytryny
·       1 łyżka startej skórki z cytryny

Suszone morele zalać wrzątkiem i zostawić do ostygnięcia. Morele odcedzić i zmiksować Benderem z dżemem brzoskwiniowym i sokiem z cytryny na gładką masę. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem na puszysta masę. Stopniowo dodawać masę owocową i startą skórkę cytryny.

Masa cukrowa:
·       100 g glukozy
·       4 łyżeczki żelatyny
·       70 ml zimnej wody
·       3 łyżeczki planty
·       700 – 800 g
·       Kilka kropel olejku zapachowego
·       barwniki (czerwony, żółty, kakao lub czarny)

Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje ogrzewać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Dodać plantę i wymieszać. Masę należy przestać ogrzewać zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści. Dodać olejek zapachowy wymieszać.
Część cukru pudru przesiać, dodać ostudzoną masę i zagniatać. Stopniowo dodawać resztę przesianego cukru pudru, tak aby uzyskać elastyczną masę, która nie lepi się do rąk. Może się okazać, że cały cukier podany w przepisie nie będzie potrzebny. Lukier plastyczny zabarwić na potrzebne koloru (czerwony, brązowy, żółty).
Masę wałkować podsypując cukrem pudrem (można pomóc sobie folią spożywczą).
Rozwałkowana masa cukrowa na grubość ok 3 – 4 mm powinna być elastyczna i dość wytrzymała.
Tort, który zamierzamy pokryć masą powinien być posmarowany z każdej strony kremem maślanym (nie może być to bita śmietana, ponieważ rozpuści cukier). Tort przykryć rozwałkowanym płatem lukru plastycznego, docisnąć i odciąć brzegi. Przygotować potrzebne elementy do ozdabiania tortu.

Składanie tortu:
Z ciasta wyciąć 2 mniejsze i 2 większe koła. Z pozostałej części biszkoptu wyciąć kształt bolidu F1 wg. wzoru na zdjęciu. Wszystkie części posmarować kremem maślanym i pokryć rozwałkowanymi płatami lukru plastycznego. Kolejne ozdobne części przyklejać za pomoca lukru. Do dekoracji F1 wykorzystać np. słomki.

Tort Formuła 1

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Przepisy Majki



Tort Formuła 1

Tort Formuła 1

1 komentarz :

  1. hahaha, fantastyczny pomysł! Mój synio byłby przeszczęśliwy...:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...