13 listopada 2013

Babka Babci Basi

babka maślana
Babka Babci Basi
Zdaję sobie sprawę, że to nie pora na babki, powinnam raczej pokazać Wam przepis na  pierniczki, makowiec lub adwentowe ciasteczka, ale wszystko w swoim czasie:- ) Tę pyszną babkę upiekłam ostatnio z moją teściową – koniecznie musicie ją upiec. Babcia Basia zdradziła mi już przepis na swój doskonały makowiec, teraz udało mi się dowiedzieć jak upiec idealną babkę, czekam jeszcze na jej fantastyczny piernik i  oczywiście wiele innych wyśmienitych wypieków:- ) Babka jest puszysta, maślana, wilgotna – po prostu idealna, a co najważniejsze zawsze się udaje.
Składniki:
  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 16 g (1 opakowanie) proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oliwy
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao


Wszystkie produkty do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę na babkę wysmarować masłem, wysypać tartą  bułką lub zmielonymi migdałami .

Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia,

Masłu utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Kolejno dodawać żółtka, tak aby masa się nie zważyła. Do masy maślanej dodać stopniowo przesiane mąki. Starannie wymieszać dodając 6 łyżek oliwy.
Białko ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pianę wmieszać bardzo delikatnie do ciasta (najlepiej zrobić to w dwóch porcjach).

Część ciasta, ok. ¼ wymieszać z kakao. Jasne ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część przelać do formy, na niej z połowy ciemnego ciasta zrobić kakaowe esy floresy. Przykryć drugą częścią jasnego ciasta i ponownie wyłożyć na nie ciemne ciasto. Resztę ciasta przełożyć do formy.

Piec  30 minut w temperaturze 160°C, następnie zwiększyć temperaturę do 170ºC i piec jeszcze 20 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Gotową babkę wyjąć z piekarnika, przykryć lnianą ściereczką, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.

Smacznego:- )

babka maślana
Babka Babci Basi
babka maślana
Babka Babci Basi
najlepsza babka
Babka Babci Basi

4 komentarze :

  1. Wspaniale Ci wyrosła, masz ciekawą formę do babki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka rośnie jak na drożdżach;)
      to bardzo stara forma, należy do teściowej...:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...