20 listopada 2013

Jabłecznik kokosowo - jaglany

Jabłecznik kokosowo - jaglany 
Szukając przepisu na nowy deser z dodatkiem kaszy jaglanej znalazłam fantastyczne ciasto kokosowo–jabłkowe. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakować ciasto bez mąki, z małą ilością cukru, bez masła – okazało się zaskakująco smaczne:- ) Żółta masa jaglana ma konsystencje sernikową, rozpływającą się w ustach o lekko kokosowym smaku, całość uzupełnia kwaskowo–cynamonowa warstwa jabłek. Jeśli lubicie eksperymenty, nowe smaki, kaszę jaglaną musicie koniecznie spróbować tego ciasta. Jedynym minusem jest oczekiwanie na wystudzenie  jabłecznika, my nie wytrzymaliśmy i jeszcze ciepły musiałam rozkroić na trzy duże,  równe kawałki:- )

Jak zrobić jabłecznik kokosowo-jaglany? 

Składniki na ciasto:
  • 220 g kaszy jaglanej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • puszka (400 ml) mleka kokosowego odstawiona do lodówki na 24 h
  • 100 g mąki kokosowej *
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek
  • 3 białka
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka curkru
  • szczypta soli

Kaszę wsypać do garnka i chwilę prażyć, do momentu aż zacznie ładnie pachnieć (uwaga! nie przypalić kaszy :-)). Kaszę zalać gorącą wodą –będzie „strzelać” należy więc użyć pokrywki do ochrony przed wyskakującymi ziarnami. Kaszę wypłukać, odlać wodę i ponownie zalać 2 szklankami gorącej wody z kurkumą (kaszę jaglana gotuje się w podwójnej objętości wody). Garnek przykryć pokrywką i gotować na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (trwa to ok. 10 – 15 minut). Kaszy jaglanej nie należy mieszać podczas gotowania. Jeśli okaże się, że nie jest wystarczająco miękka dodać odrobinę wody i jeszcze chwilę gotować.

Kaszę ostudzić, przełożyć do miski, dodać 3 żółtka, ekstrakt waniliowy, cukier, zebraną z mleka kokosowego gęstą  białą część (śmietankę kokosową) – zmiksować na gładka masę. Mąkę kokosową wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodać do masy z kaszy jaglanej i dokładnie wymieszać Powstałą żółtą masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21 – 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180˚C.

W czasie kiedy podpieka się spód, obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach lub drobno pokroić. Owoce wymieszać z sokiem z cytryny i cynamonem. Białka ubić z solą na sztywna  pianę, dodać cukier i ponownie ubić do momentu rozpuszczenia cukru. Pianę dodać do jabłek i delikatnie połączyć obie masy. Masę jabłkową przełożyć na gorące ciasto i piec kolejne 40 minut. 

Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).

*jeśli nie macie mąki kokosowej wystarczy zmielić wiórki kokosowe



Źródło przepisu: QuchniaWege 

jabłecznik z kaszy jaglanej i kokosu
Jabłecznik kokosowo - jaglany 

ciasto jaglane z jabłkami i kokosem
Jabłecznik kokosowo - jaglany 

10 komentarzy :

  1. Jak tylko przeczytałam tytuł wiedziałam że to będzie coś super!
    Świetny przepis, chętnie bym zjadła kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na kaszę jaglaną, na pewno wypróbuje :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. To chyba najzdrowszy jabłecznik, jaki kiedykolwiek widziałam :) Musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm już sam wygląd kusi, a co dopiero jego smak ! kokos i jabłka to musi być pyszny duet !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszędzie ostatnio ta kasza jaglana... Będę musiała w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny dziękuje za miłe pochwały:) Mam nadzieje, że wykorzystacie przepis, bo przecież wiadomo że kasza jaglana jest najzdrowsza i najlepsza na świecie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo interesująco ciasto, z przyjemnością kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile konkretnie dodaje Pani mleka kokosowego. Mleko ktore kupilam nie wydzielilo na wierzchu smietanki wiec wlalam na oko. Ciasto mialo konsystencje bardziej niz gestej smietany. Uroslo, a potem opadlo a w warstwie jaglanej im blizej spodu tym ciasto bylo bardziej mokre.
    W smaku bardzo dobre - kasza przypomina kasze manne z dziecinstwa polaczona z budyniem smietankowym.
    Dodam ze wzgledu na diete jaja zastapilismy siemieniem lnianym a cukier ksylitolem i syropem z agawy, proszek zas soda oczyszczona. Na wierzch ciasta poszly przesmazone jablka z prazonymi migdalami oraz przesmazone wisnie.
    Maluch sie zajada. Mam tylko watpliwosc co do ilosci mleka kokosowego i konsystencji ciasta ktore nalezy uzyskac: bardziej jak smietana czy bardziej jak kruche ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Maluch zadowolony:) Jeśli chodzi o mleko kokosowe to jest to ok pół puszki. Puszkę najlepiej włożyć na 24 godziny do lodówki, mleko powinno się rozwarstwić, można też zamiast śmietanki kokosowej dodać zwykłe masło. Spód ma konsystencje sernika, nie jest to twarde, kruche ciasto. Myślę ze prażone jabłka z migdałami na wierzchu smakowały przepysznie:)

      Usuń
  9. Napewno wypróbuję gdyż kocham kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń