4 grudnia 2013

Kurczak z kaszą pęczak i warzywami

Kurczak z kaszą pęczak i warzywami
Pęczak to ulubiona kasza Juniora:- ) Kiedy serwuję jaglaną, wiejską albo gryczaną zawsze  pyta „Mamuś, czemu nie pęczak?”. Tym razem pęczak pojawił się jako danie jednogarnkowe w towarzystwie warzyw i kurczaka. Można powiedzieć, że to taka zapiekanka, nie wymaga wiele pracy, za to efekt bardzo smaczny i zdrowy. Bardzo lubię takie szybkie obiady, które robią się praktycznie same, a jeśli macie piekarnik z możliwością ustawienia czasu pracy, cóż po powrocie do domu może na Was czekać gorący posiłek:- ) Możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw, które nadadzą smaku kaszy, świetnie się sprawdzi cukinia, bakłażan, pieczarki, kukurydza, groszek zielony, pomidory koktajlowe, marchew, pietruszka, por… i to tyle bo póki co nic nie przychodzi mi do głowy:- )

Składniki:
  • 10 pałek kurczaka
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czarna rzepa
  • 350 g obranej  dyni (lub innych warzy: cukinia, bakłażan, pieczarki, kukurydzę, groszek zielony, oliwki, pomidorki koktajlowe itp.)
  • ok.2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody z dodatkiem przypraw)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • czerwona słodka papryka
  •  tymianek, rozmaryn (lub inne zioła)
  • oliwa z oliwek


Udka natrzeć solą, pieprzem i papryką, odstawić na 30 minut do lodówki.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wysypać kaszę. Paprykę, cebulę, czarna rzepę pokroić w kostkę, dodać zioła i wymieszać z kaszą. Zalać bulionem (lub wodą) tak aby płyn sięgał ponad powierzchnię kaszy i warzyw. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka. Oliwę z oliwek wymieszać z przeciśniętymi ząbkami czosnku i ziołami, posmarować wierzch kurczaka. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190˚C i piec przez około 70 – 90 minut. Jeśli bulion wyparuje, a danie nie będzie gotowe , dolać dodatkową porcję płynu.




Smacznego:- )

Wartość energetyczna 1 porcji jak na  zdjęciu – 220 kcal
Białko – 17,44 g
Tłuszcz – 8,80 g
Węglowodany – 22 g
Błonnik – 4g

Kurczak z kaszą pęczak i warzywami

Kurczak z kaszą pęczak i warzywami

5 komentarzy :

  1. Smakowite, zdrowe i co najważniejsze - łatwe w przygotowaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super smaczne, a taki łatwe do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gramy dziś na obiad. Zobaczymy czy mojemu Juniorowi też zasmakuje. Nic dziś od rana jeszcze nie zjadał :(

    OdpowiedzUsuń
  4. No i było warto :D Jeszcze Ciocia i Wuj się załapali na obiad i na jutro zostało. Młody też zahaczył zębem. Mniam.

    OdpowiedzUsuń