30 września 2016

Kostka kakaowo-cytrynowa

Cytrynowa wuzetka
Kostka kakaowo-cytrynowa
Przepis na kostkę kakaowo-cytrynową dostałam od Babci Basi. Babcia Basia pysznie piecze i mam na blogu jej kilka sprawdzonych przepisów choćby na babkę czy makowiec. Można powiedzieć, że to taka cytrynowa wuzetka: kakaowy biszkopt, masa serowo – cytrynowa, a na wierzchu słodko-kwaśny lukier. Ciasto nie jest przesłodzone, można powiedzieć, że orzeźwiające i świetnie nadaje się na rodzinne spotkanie lub do niedzielnej kawy. Kostka ładnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuj. Jeśli masa cytrynowa będzie dla Was za mało słodka dodajcie koniecznie trochę cukru pudru, a jeśli nie macie pod ręka cytrynowej posypki pomińcie ją lub zastąpcie czekoladową. 

Cytrynowa wuzetka
Kostka kakaowo-cytrynowa

Jak upiec kostkę kakaowo - cytrynową?

Składniki na biszkopt:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 180 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód prostokątnej blachy o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Ubijać i stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodawać kolejno żółtka – zmiksować. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski.  Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, delikatnie wmieszać, starając się, aby piana nie opadła.  Masę przełożyć do prostokątnej formy.  Piec około 20 – 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Biszkopt po wyjęciu przykryć bawełniana ściereczką i ostudzić.

Składniki na masę cytrynową:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z ½ cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki 30%

Lukier cytrynowy:
  • sok z 1 cytryny
  • 10 – 12 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:
  • żółta posypka

Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody – ostudzić.
Twaróg zmiksować z dodatkiem cukru pudru, soku z cytryny i skórka cytrynowa na gładka masę. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno.
Do masy serowej dodać schłodzona galaretkę i zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać.

Biszkopt przekroić na pół i przełożyć tężejącą masą serowo – cytrynową. Schłodzić w lodówce.

Z soku z cytryny przygotować lukier (miksując razem sok i cukier puder). Lukrem posmarować wierzch ciasta. Kostkę kakaowo – cytrynową można  ozdobić dodatkowo żółtą, cytrynową posypką.

Smacznego:- )

Cytrynowa wuzetka
Kostka kakaowo-cytrynowa

Cytrynowa wuzetka
Kostka kakaowo-cytrynowa


                              

5 komentarzy :