29 marca 2018

Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym

 Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym 
Na wielkanocnym stole powinien znaleźć się wykwintny, zachwycający, pyszny tort. Mam dla Was przepis na tort bezowy z kremem ajerkoniakowym, gotowy w trzydzieści minut. Choć to niewiarygodne do zrobienia tortu potrzebne są Wam tylko trzy składniki. Nie nadaje się dla dzieci i kierowców ponieważ zawiera sporą ilość alkoholu. Świetnie rozluźnia atmosferę przy rodzinnym stole i wprowadza dużo wesołości. Podobny tort robiła  moja mama, tyle że przekładała blaty bezowe kremem kawowym. Pewnie wkrótce spróbuję też taki przygotować. Tort można zrobić oczywiście używając samodzielnie upieczonych krążków bezowych (na pewno zostanie Wam sporo białek od kręcenia majonezu). Można samodzielnie zrobić ajerkoniak, a nawet masło. Jednak dziś przepis dla zabieganych i zapracowanych, którzy nie maja zbyt wiele czasu, za to chętnie zabłysną przed gośćmi. Tort jest słodki, ale cudownie smakuje z mocną, gorzką kawą. Można zasycić się jednym małym kawałkiem. Na blogu znajdziecie kilka przepisów z ajerkoniakiem w roli głównej: mini serniczki ajerkoniakowe, sernik z kremem ajerkoniakowym i oczywiście kostkę alpejską.

 Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym

 Jak zrobić  tort bezowy z kremem ajerkoniakowym?

Składniki:
  • 1 opakowanie tortu bezowego o średnicy 20 cm
  • 350 g miękkiego masła
  • Około 250 ml gęstego ajerkoniaku


Masło umieścić w misce i zmiksować na puszystą, białą masę. Następnie po łyżce dodawać ajerkoniak. Dodawać ajerkoniak aż do otrzymania kremu o pożądanej konsystencji. Dodaje sporo ajerkoniaku ponieważ bardzo go lubię.

Na talerzu umieścić pierwszy krążek bezowy, wyłożyć na niego ⅓ kremu, przykryć kolejnym krążkiem, kolejna warstwa kremu i powtórzyć z ostatnim spodem bezowym. Tort dobrze schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje drugiego i trzeciego dnia kiedy smaki się przenikną.

Smacznego :- )

 Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym
 Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym
 Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym


                              

2 komentarze :

  1. Który ajerkoniak nada się najbardziej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie robię ajerkoniaku sama, to najbardziej smakuje mi z Aldiego.

      Usuń