8 grudnia 2012

Holenderskie pomarańczowe ciastka z migdałami


Małe, przyjemnie chrupiące ciastka, mocno pomarańczowe, z prażonymi płatkami migdałowymi. Takie ciasteczka na jednego gryza – znikają w zastraszającym tempie. Nie wiem tylko czy ubywa ich dlatego, że są takie pyszne czy dlatego, że przyszedł mróz i moje głodomory pożerają wszystko co w zasięgu wzroku:- )
Składniki:
·       225 g mąki
·       1 żółtko
·       100 g kwaśnej śmietany 18%
·       75 g cukru
·       100 g masła
·       starta skórka z 1 pomarańczy

Dodatkowo:
·       150 – 200 g dżemu pomarańczowego
·       1 łyżka cukru pudru
·       75 – 100 g migdałów w płatkach


Z mąki, żółtka, śmietany, cukru, skórki pomarańczowej i pokrojonego masła zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Ciasto rozwałkować na 5 mm placek i wycinać małe kwiatki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec 12 – 15 minut na złoty kolor.
Wyszły mi 2 blachy małych ciasteczek.

Ciastka zdjąć z blachy, wystudzić. Migdały uprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Dżem pomarańczowy podgrzać z cukrem pudrem, wymieszać na gładką masę, chwilę zagęścić. Wierzch ciastek smarować ciepłym dżemem i zanurzać w migdałach. Wysuszyć i zjeść:- )

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Sól i pieprz 12/2005






1 komentarz :

  1. Mróz wspomaga apetyt! ale ciacha na pewno są pyszne, bo kto by chciał je jeść gdyby takie nie były?

    OdpowiedzUsuń