13 marca 2014

Kruche ciastka kokosowe - bezglutenowe

Kruche ciastka kokosowe - bezglutenowe
 Ostatnio na życzenie Juniora często piekę ciastka, lubi zabierać je na podwieczorek do szkoły. Tym razem udało mi się upiec pyszne, kruche ciastka kokosowe. Ciastka są chrupiące, niezbyt słodkie i w dodatku bezglutenowe. Ciastka kokosowe  nie tylko smakują synkowi, z chęcią sięga po nie także mąż najlepszy ponieważ pasują idealnie do popołudniowej kawy:- )

Składniki:
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 60 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sody                     

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko wysmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je w dłoniach lub za pomocą szklanki. Ciastka układać na blasze w sporych odstępach.  Ciastka piec 12 – 15 minut na zloty kolor. Blachę wystawić z piekarnika, pozostawić chwilę do ostygnięcia i delikatnie przenieść ciastka do wystudzenia na kratkę.

Smacznego :- )

Kruche ciastka kokosowe - bezglutenowe

12 komentarzy :

  1. oh.... wyglądają przepysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. co mozna dodac zamiast syropu klonowego? czy np 2 łyżki miodu bedzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, można dodać 2 łyżki miodu albo syropu z agawy. Jeśli nic nie masz pod ręką dodaj po prostu nieco więcej cukru :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. bardzo dziekuję :) zabieram sie za pieczenie :)

      Usuń
  3. Co mogę dodać zamiast masła? dziecko jest na diecie bezmlecznej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast masła proponuje użyć olej kokosowy lub ewentualnie margarynę bezmleczną. Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  4. Witam. Pierwszy raz robię ciastka bezglutenowe . Pojawił się pewien problem, w trakcie formowania ciastek ciasto rozpada mi się w dłoniach. Nie wiem co jest z nim nie tak. Czy powinnam dodać więcej masła ?
    Pozdrawiam Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie można dodać do niego trochę więcej masła albo 1 - 2 łyżki wody :) Pozdrawiam i mam nadzieje, ze ciastka będą smakować:)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Marta Słomiak10 marca 2019 19:37

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto nie chciało mi się skleić, rozpadało się w dłoniach. Dodałam więc
    2 jajka i 2 łyżki śmietany. Niektóre przed pieczeniem posypałam wiórkami czekoladowymi. Wszystkie wyszły rewelacyjnie!!!

    OdpowiedzUsuń