29 października 2014

Orzechowe ciastka pająki

Urocze pająki, które na pewno przypadną do gustu najmłodszym :- ) Ciastka przepyszne, chrupiące, bardzo aromatyczne bo z  dodatkiem domowego masła orzechowego. Wyjątkowym dodatkiem są ulubione pralinki, które nie tylko zdobią, ale także nadają oryginalnego smaku i charakteru. Jeśli macie ochotę i czas możecie takie praliny przygotować samodzielnie. Jeśli planujecie przyjęcie halloweenowe nie może zabraknąć ich wśród innych smakołyków :- )

Składniki:
  • 200 g domowego masła orzechowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 200 g maki orkiszowej razowej
  • 80 g cukru brązowego
  • 30 g cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody

Dodatkowo:
  • 24 ulubione czekoladowe pralinki lub inne kuliste ciastka, cukierki
  • polewa czekoladowa (lub rozpuszczona czekolada)
  • 48 cukrowych oczek (kupnych lub zrobionych samodzielnie)

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Ze wszystkich składników zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 24 w miarę równe części i uformować kulki. Kulki poukładać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec 10 minut w rozgrzanym piekarniku, po czym blachę wyjąć z pieca i w każdej kulce zrobić dziurkę (np. trzonkiem od kuli do ucierania ciasta). Ciastka ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 – 18 minut na złoty kolor.
Ciastka ostudzić na blasze.
W każdym wgłębieniu umocować za pomocą polewy czekoladowej pralinkę. Ciastka ozdobić nóżkami z polewy czekoladowej i przykleić oczy.


Smacznego:- )

Halloweenowe inspiracje:

 



7 komentarzy :