6 grudnia 2012

Gwiazdki orzechowo - cytrynowe

Przepis na pyszne bezglutenowe ciasteczka świąteczne. Orzechowo – cytrynowe, bardzo delikatne, chrupiące niezbyt słodkie. Polecam nie tylko dla dzieci na diecie bezglutenowej, smakują całej mojej rodzinie. Użyłam mąki ryżowej razowej i mam nadzieję, że dzięki temu są też bardzo zdrowe:- ) Ciastek można użyć jako ozdób na choinkę.

Jak zrobić ciastka gwiazdki orzechowo - cytrynowe? 

Składniki:
·       500 g mąki ryżowej
·       2 jaja
·       100 g orzechów włoskich (lub innych ulubionych)
·       250 g masła
·       250 g cukru
·       1 łyżeczka proszku do pieczenia
·       otarta skórka z jednej cytryny
·       masło do posmarowania blachy

Masło utrzeć do białości, dodać cukier, jajka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową i bardzo drobno posiekanymi orzechami. Zagnieść ciasto.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycinać foremkami gwiazdki (jeśli nie macie foremek w kształcie gwiazdek możecie użyć innych kształtów). Piec na blasze wyłożonej pergaminem na złoty kolor jakieś 10 – 15 minut. Wyszły mi 4 blachy ciastek. Ciastka ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego:- )




4 komentarze :

  1. Pięknie wyglądają. Już czuję święta;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super, prośba o więcej inspiracji bezglutenowych. Poprzednie wypróbowane, było pycha (córcia zadowolona)

    OdpowiedzUsuń
  4. W miarę możliwości postaram się wplatać inne przepisy dla diety bezglutenowej:) Polecam także http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2012/12/orzechowe-obwarzanki.html, to też ciastka bez mąki.

    OdpowiedzUsuń