9 lipca 2013

Letnia zupa jarzynowa zabielana kasza jaglaną


Letnia zupa jarzynowa zabielana kasza jaglaną
Kasza jaglana zagościła u mnie w domu na dobre, staram się dodawać ją do posiłków w różnej postaci i ciągle szukam nowych pomysłów na jej wykorzystanie.  Tym razem przygotowałam zupę jarzynową, którą zabieliłam zmiksowanym na gładką masę prosem. Zupa jest delikatna, lekkostrawna i aromatyczna dzięki dodatkowi świeżych ziół. W podobny sposób można zabielić każdą zupę, zastępując śmietana właśnie kaszą jaglaną:) 


Składniki:
·       300 g żółtej fasolki szparagowej typu wstążka
·       3 młode marchewki
·       1 pietruszka
·       1 cukinia
·       1 młoda cebula
·       ok. 10 cm białej części  pora
·       4 łyżki oleju rzepakowego
·       1 ½ l rosołu, wywaru warzywnego lub wody
·       1 łyżka posiekanego tymianku
·       1 łyżka posiekanego rozmarynu
·       ½ pęczka zielonej pietruszki
·       szczypta mielonego kminku
·       sól

Dodatkowo:
·       ½ szklanki kaszy jaglanej

Kaszę wsypać do garnka i chwilę prażyć, do momentu aż zacznie ładnie pachnieć (uwaga! nie przypalić kaszy :-)). Kaszę zalać gorącą wodą – kasza będzie „strzelać” należy więc użyć pokrywki do ochrony przed wyskakującymi ziarnami. Kaszę wypłukać, odlać wodę i ponownie zalać 2 szklankami gorącej wody. Garnek przykryć pokrywką i gotować na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (trwa to ok. 10 – 15 minut). Kaszy jaglanej nie należy mieszać podczas gotowania.

Cebulę, por obrać, pokroić w kostkę, osolić  i zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Marchew i pietruszkę  pokroić w półplasterki, fasolkę ok. 2 centymetrowe kawałki, dodać do garnka z cebulą i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniać). Dodać przyprawy (tymianek, rozmaryn, kminek) i zalać rosołem. Gotować przez  ok. 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać pokrojoną cukinię. Gotować aż cukinia będzie miękka, ale wciąż jędrna.

Kaszę jaglaną zmiksować ze szklanka wody na bardzo gładką masę, dodać do zupy. Jeśli zupa jest za gęsta , dodać trochę rosołu lub wody. Całość zagotować, doprawić solą. Przed podaniem  dodać drobno posiekaną pietruszkę

Smacznego:- )

Letnia zupa jarzynowa zabielana kasza jaglaną


Letnia zupa jarzynowa zabielana kasza jaglaną


Jeśli lubicie kaszę jaglaną, zachęcam do skorzystania z innych moich przepisów:


4 komentarze :

  1. Rewelacyjna letnia zupka. Z chęcią bym taką zjadła zwłaszcza, że ma kaszę jaglaną.

    Zapraszam do siebie na krokiety na schodnią nutę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę się przyznać, że zapominam o kaszy jaglanej. A pomysł na inny sposób zabielania zupy bardzo mi się podoba:) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  3. Po kilku dniach mogę dodać, że zrobiłam podobną zupkę jarzynową (marchewka, fasolka szparagowa i kalafior) z dodatkiem kaszy jaglanej. Nie miksowałam kaszki, ponieważ mam chwilową awarię sprzętu. Była bardzo smaczna:) Niestety nie robiłam zdjęć. Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń